THANX MY FOLLOWERS =)

Tuesday, April 8, 2014

4D SCAN AT DR W.Y.KO SPECIALIST MATERNITY

last monday pergi buat scan 4d , aku tau still awal kalau nak tengok pon,jadi tak puas hati sebab baby still kecik.muka pun tak berapa jelas lagi ikut muka ibu ke abahnye.. tapi bese lah aku kan degil..husband dah cakap tunggu la 6 bulan preggy baru pegi buat..tengok gender skali..tapi aku yang tak nyempat..hehe..
Kedudukan baby tengah mengiring.. muka x npk jelas lg.. comel je tgn duduk kt telinga die..tutup telinga ek x nak dengar doktor cakap ape..hehe..

Kalau ikut biparietal diameter baby gestational age die baru 17w1day.. jadi estimate due date on 14/9/2014.

see, my baby.. baby boy.. family semua ingat baby girl tau..masa scan dr.ko bgtau nampak scrotum die..eheh.. tapi aku yang tak jelas tengok..doc je yg pandai tgok..husband kat sebelah pakat tengok je,ape yg doc ckp die x bape faham..sbb dlm medical term..hahah.. baby pulak tengah mengiring mase tu.. alahai comel sgt baby dlm tummy.. tak sabar nak cubit cubit pipi die nanti..

tunjuk gambar scan 4d kat  mak and kakak, dorang cakap ikut muke aku..masam mencuka jer ikut ibunye..hahah.. xpe, masam masam pun comel. kan? ;P

dr.ko cakap nak tengok lebih proper datang la time dah 7month preggy , masa tu boleh tengok cantik je muka baby,badan baby,organ2 baby..time tu pon baby x besar sgt lagi,banyak space lagi dlm tummy jadi mmg sesuai nak buat 4d.. dalam 24-30week gestation sesuai lah untuk 4d..rasa nak buat skali lg.gedik x? hehe..

disebabkan aku mention yg aku ni medical staff dia bagi kurang harga utk 4d . dari rm90 jadi rm75 without cd. bagus jugak..kalau pergi klinik lain biasanya tak dapat unless tu klinik panel.. tapi sadis , cik abang aii tak boleh claim atas nama die ,sebab ni kan klinik sakit puan,kalau tiba tiba buat bil atas nama husband tak ke haru dia ade masalah kewanitaan? wakaka..

semalam 1st check up kat o&g clinic hospital selayang . cek up mcm biasa , ambil blood , scan (sepatutnya aku inform doc aku baru scan and boleh tunjuk je gambar scan tu kat dia,tp aku malas la nak bgtau..hihi) , cek urin , kira EDD . x ade ape ape problem , just gestation baby 17w++ , kalau ikut LMP dah 20w++ . dua tiga kali jugak lah doktor tanye , betul x tarik LMP aku tu . mmg betul lah dah aku mmg ade take note dalam mydays.. so , dapat lah obimin utk 2 months.. utkmu baby, ibu makan ye..as long as baby sihat,kuat,cergas dan cerdas kat dalam tu..

Sekarang pon dah rase macam ade pergerakan kecil kecilan kat tummy nie..eheh..


nota hati ;
alhamdulillah ,  Allah swt maha berkuasa, yang menciptakan manusia dari seketul darah kepada segumpal daging dan akhirnya membentuk tubuh bayi yg sgt comel. hebat kan kuasa Allah? uniknya kejadian manusia..

masa scan kali ke 2 hari tu dah nampak bentuk baby, rasa cam nak nangis , sebab mmg tak percaya ada nyawa lain dalam tubuh badan nie..
terima kasih ya Allah sebab bagi peluang pada aku untuk mengandung , bg peluang tuk jadi seorang ibu dalam tempoh yg awal..bg peluang utk aku rasa pahit getir pengorbanan menjadi seorang ibu..

insyaallah akan jaga sebaik mungkin baby ni..bagi didikan yang sempurna..besarkan dgn baik mcm mak n ayah besarkan adik beradik dulu..

its just like a miracle.. walaupun tummy still kecik  , baru nak nampak baby bump.. tapi baby dah cukup sifat kat dalam tu..

semoga baby membesar di dalam rahim dgn baik..semoga sihat2 tanpa sebarang masalah.semoga aku dan baby selamat dalam tempoh bersalin nanti..

tak sabar nak peluk cium baby.


Get widget here