THANX MY FOLLOWERS =)

Monday, January 30, 2012

cupcakes .. i'm addicted to it .

hai semua , buat mase sekarang nie aku tengah gilekan cupcakes . 
tengok kat chomel cupcakes .. OMG .!! cantik + comel cupcakes yang die buat .. 
bukan cupcakes je , kek pon lawa2 kot ..
admire betol aku dgn akak nie .. pandai + kreatif..

lagi pun dah jadi trend sekarang cupcakes nie dijadikan sebagai hantaran .. 
jadi , pada sesiapa yang nak bertunang / kawen boleh la tempah awal2.. huhu.. 








cantik kan?? 

p/s ; aku nak hantaran cupcakes yang sechantekk dan sechomell mcm ni ~!





Friday, January 27, 2012

Tuesday, January 17, 2012

BILA CIK MISI JUAL BAKSO..

hye semua ..
nak tau tak ape jadi bila seorang manusia yang telah dilatih untuk menjadi seorang jururawat bertukar jadi penjual bakso ??
haaa , jadi korang kena la baca entry ni sampai habis dulu ..tak aci tau bace separuh jalan aje ..

kisahnye begini ..
membe sekolah aku minta aku tolong2 kat kedai dia..
family dia ade kedai makan . walaupun kedai makan dia tak lah attractive macam kedai kat sebelah tu , tapi kedai ni ada satu menu special yang korang mesti pernah makan / tak pernah tahu langsung.
menu yang aku maksudkan tu adalah BAKSO.
korang pernah makan x??? tak tahu bakso tu ape ?? atau baru sekarang korang dengar nama makanan ni??

kalau korang da pernah makan , mesti korang tahu macam mane rasanya dan apa perbezaan bakso ni dengan makanan lain macam mee rebus ,mee sup atau ape2 makanan berkuah yang lain..
bagi yang tak pernah makan , datang la try kat kedai ni.. ( untuk warga kuantan aje lah)
bakso ni sebenarnya makanan dari negara indonesia.. dalam kuahnya ada bebola daging ..  mee pulak korang boleh pilih nak mee kuning atau pun bihun .. kalau korang suke , korang boleh mintak mee campur
( mee kuning + bihun ) terserah la , ikut selera korang .. kuahnya pulak tak sama macam sup2 yang lain .. aku tak pandai explain . korang kena rasa dulu baru korang tahu ..

ni la bakso ..


oke , da penat promote bakso .

yang aku nak jadikan ceritanya , masa mula2 aku tolong kat kedai dia , memang aku blurr habis r..tak tau nak buat ape .. setakat kemas2 meja tu aku pandai la... macam time praktikal , bila naik semester baru pastu dapat posting praktikal kat special area , mula la terkebil-kebil nak buat keje apa..sebab tak tahu jalan keje , ape yang nak dibuat , macam mane nak buat .. jadi , kena lah banyak bertanya baru bole buat keje.. kan??
jadi , aku suruh la member aku tu ajar buat keje.. kalau bab customer nak makan kat kedai , tu tak jadi masalah bagi aku , tapi bile bab membungkus , yang tu aku kureng sikit .  keje aku buat bakso je..
( bukan aku yang buat bakso tu , aku tolong sediakan aje .letak2 mee then tuang kuah dlm mangkuk . pastu hidang.  haha)
kalau bakso tu kena bungkus yang challenging skali time nak tuang kuah bakso yang menggelegak dari dalam periuk masuk ke dalam plastik( ingat aku expert bab2 nie??)
mula2 aje kekok. tak abes2 kua dari mulut aku perkataan ''arghh , panas..panas....!'' membe aku dgn adik die gelakkan aku je.. biasa lah baru blajar . we learn 1st , pastu baru boleh expert. mule2 tu memang takut gak kalau kuah tu terkena kat tangan aku .  aku lak tak pernah keje kedai makan , mana la aku expert bab bungkus benda2 panas ni . kalau kat rumah senang je.. masuk dalam pinggan , pastu makan . ape susah ..

tu bab makanan , yang ni aku paling nak cerita kat korang ..member aku tanya aku ;

S ; wey nad , tu ko buat bakso yang meja berapa punyer??
AKU ; ni yang katil 4 punyer .

HAHAHAAA.. KATIL????
what the.... !!

ape kau ingat orang makan sambil baring atas katil haper??!! <-- cakap kat diri sendiri

aiyap , aku memang dah tak boleh dipisahkan dgn karier aku yang sebetulnya.. sampai kat kedai makan pon aku boleh ingat aku tengah keje kat dalam wad.

bagi aku , seronok bila boleh timba pengalaman bekerja . kalau dulu , aku jadi sales girl kat parkson . sekarang lak keje kat kedai makan . 2 3  bulan lagi , keje kat hospital/klinik pulak . sekurang-kurangnya ada pengalaman hidup la katakan .

k lah , hari ni kedai tutup . jadi boleh pergi jalan2 .

 **jom try bakso kat kedai WAK HARUN sebelum trafik light menghala ke K.L kat area Taman Tas ,Kuantan . ^_^

-END-





Sunday, January 15, 2012

JALAN - JALAN TIME 'tanam anggur'

hye semua.. post kali ni just nak bercerita tentang salah satu tempat menarik yg ada kat pahang..
kebetulan aku tengah 'tanam anggur' kat rumah,jadi ade mase la nak pergi sane-sini kan..
jd aku start citer oke? hehe..

secara tak di plan jumaat yg lepas , aku dan family singgah la di kuala gandah..
bagi orang pahang korang tau tak kuala gandah ni kat mana?
kalau tak tahu, amek cotton bud pukul kat kepala banyak2 kali !

sebenarnya ade sedikit urusan kat Bentong , semua hal selesai dalam tengahari..
banyak lagi masa yg tertinggal , tak kan nak terus balik je kot..
jadi terus plan nak pergi tengok gajah kat kuala gandah ..
yang nak jadi ceritanyerr, dress up aku n sis aku tak ikot kesesuaian langsung.
macam nak pergi shopping mall aje..

sebenarnya plan nak pergi sini lame dah..dari last year lagi..tapi masing2 bz la , kerje la dan banyak lagi la alasannya..
so,otw balik pergi lah singgah kejap..x lah kempunan nanti..

aku tak mau cakap banyak , nanti korang tak bace ..
jadi aku tunjuk jela beberapa gambar yang dah diambil kat sana..
pada sesiapa yang berminat nak berkunjung , korang boleh search kat google aje..cari kuala gandah then ade la yg dia explain lebih2 kat situ..

xpun korang klik kat sini--> PUSAT KONSERVASI GAJAH KEBANGSAAN KUALA GANDAH,PAHANG.


plizz jgn komen pasal aku yg dah semakin ++
kalau x takut boleh bagi makanan ikut mulut..
yeah..sewonoknyer dpt mandiiiiiii..
tengok gajah mandi ke tgok abang tu mandi?? haha.. (act,tgok abg tu je) =P
get ready nak buat show...

gajah  ni nama yen . umur 37thn..gajah yg diambil dari myanmar..

yg ni timo..baru 16 tahun.

yang ni mawar.. umur 17 tahun..
demo camne gajah tido .. comel kan??
x nak lepaskan peluan utk manje2 dgn gajah.. haha..(tgok abg tu kat atas)

kebetulan ade student dari UNISZA datang jugak ..(semua baju biru tu)


kebanyakan gajah yang ada kat sanctuary ni adalah gajah liar , yang tercedera dan 'anak yatim piatu' .kesian kan??
jadi pihak sanctuary ambil pastu pelihara untuk satu tempoh tertentu..bila gajah tu dah besar dan sihat , dorang akan lepaskan balik kat hutan simpan.. jadi gajah-gajah ni boleh hidup dan survive sendiri ..

kalau korang nak tahu , kat sini ada beberapa aktiviti yang boleh kita lakukan bersama-sama gajah.

contohnya,

  1. bagi gajah makan . jadi korang boleh lakukan adegan suap-menyuap dgn gajah ni.. tak kesah la ikot mulut die atau belalainya.. jangan risau,sebab gajah2 kat sini semua mesra ..
  2. mandi bersama gajah . korang bole mandikan gajah2 di sungai . best tau tengok gajah mandi.. time ni boleh la tolong cuci badan gajah tu .. gajah confirm suke ! 
  3. menunggang gajah . aktiviti ni lagi best . bukan kuda je kita boleh tunggang , gajah pon boleh .. tp kalau korang nak tunggang , pilih gajah yang besar skali . baru best ..
  4. selain tu , ade pertunjukkan dari gajah2 ni .. macam mana gajah minum , tidur dan sebagainya .untuk pengetahuan semua , gajah2 kat sini dah dilatih n bijak2 blake .
sebelum korang dibenarkan buat aktiviti dengan gajah2 kat sini , korang kena la ade sticker dulu.pastu tampal kat baju.
contoh macam yang ni..


sticker yg warna merah ni hanya untuk tujuan lawatan. tak boleh buat aktiviti memandikan dan menunggang gajah. jadi boleh bg makan je.. kebetulan aku tak pakai pakaian yg sesuai,so tak boleh buat aktiviti lain selain drpd bg mkn aje..next time nak datang lagi, jd boleh memandikan dan menunggang gajah lak.
ada satu lagi pas..warna kuning , yang tu boleh buat semua aktiviti dgn gajah ni....jd korang pilih la oke.. =)

jadi , pada sesiapa yang suka tempat2 macam ni korang boleh la try pergi  .. kalau ikut highway pantai timur , korang exit kat raub then 12km je lagi Sanctuary gajah kuala gandah . jangan risau, tak kan sesat , ade signboard . tak susah pon .. =)


* saja nak promote . jalan-jalan time 'tanam anggur' la katekan..
^_^









Thursday, January 12, 2012

KENAPA AKU TAK CANTIK,SEDANGKAN ORANG LAIN CANTIK??

bkn fasal paras rupa yg aku nak cakapkan skg ni..
Aku bersyukur dengan ape yg Tuhan da anugerahkan..
Tapi fasal blog aku nie..
Knp aku rase blog aku tak cantik..??
Aku tengok blog org lain cantik bagai nak rak.. Glitter2 lagi..
Kalau aku terjah blog orang lain , aku tengok pandai nye depa hias blog depa….
Kreatif betoi dorang ni..aku? hahaha..stakat kreatif sikit2 bole la..
Aku suke simple , so blog aku pon sempoi aje..macam yg korang tengok sekarang nie la..
Ade blog cerita fasal artis , fasal diri sendiri ( macam blog aku nie) n ade juga blog yang banyak bagi info2 berguna contoh sal kesihatan or isu semasa..
tapi tu adalah hak individu la kan buat blog dorang macam mana..
Follower blogger lain, jangan cakap la..ramai giler.. beratus-ratus , beribu-ribu..
Kadang-kadang hairan jugak camne dorang bole ade ramai follower camtu?? Haha..
Sedangkan follower aku bole dibilang dengan jari daaa..mungkin blog aku tak cantik kot.. hihi..
tapi tak pe la, aku pon tak kesah  fasal follower . kalau ade yg nak follow pon da happy sampai lompat-lompat katil..
Kadang-kadang rase segan nak follow coz aku rase blog aku tak setanding dorang ..
Bukan aku tak try follow mane2 blogger n tegur dorang kat cbox or shoutbox..
At least pastu kononnyer dorang pon follow lah aku balik .. ( maklumlah , aku ni malu2 hamster nak suruh dorang follow aku)
Blog aku ni banyak cite mengarut aje.. sal diri sendiri , sape la nak tahu .. haha..
Aku pon tak la aktif sangat update post kat blog ni..
Setakat suam-suam kuku je boleh la.. kalau boring, baru la update cerita2 poyo aku..
tapi tak pe la,aku dalam usaha menambah baik blog aku nie.. kasi cantikk punyaa..
mane la tau bole jadi blogger  yg mantop macam k.ara ..
hehehe =D

Sunday, January 1, 2012

celoteh aku yg x abis-abis .

hari ni 01/01/2012 . 

dats mean up lagi satu angka umur aku --> 22 y.o..waweeee.. ape plan aku utk tahun nie yek? azam?? haa..tahun ni xde azam mcm org lain.. just follow je ape yg akan berlaku . yg penting aku kena build life aku dgn seeloknya sbg seorang manusia kat atas bumi ni.. InsyaAllah dengan adanya kerja yg akan aku galas tak lama lagi.. amin... harap-harap cepatla dapat surat posting.. nyahkan saje cite2 yg kurang enak didengar dan belum pasti kesahihannya..yela,byk dgr cite nursing ni lambat posting lah..posting after mgundi lah...gov da x mau amek freshie lahh..intake utk kerja di stop lahhhh..dan byk lagi LAH LAHHH LAHHHH nyer..penat da nak dgr. ok, bila life aku da mantop cikit baru la orang x pandang sebelah mata. biar  bulat sikit mate dorang tengok aku .hihihiii

plan aku utk tahun nie......

1) opkos la kerja.. I.A dapat panggilan kerja. cepat dan lambat aje kan?? so,sabar k kawan2 KKNC yg lain..

2) balas jasa mom n family yg dah susa payah anta n sapot aku utk belajar . walaupun pd mulanye aku x minat bidang kejururawatan , tp akhirnya da dapat abeskan pembelajaran aku selama 3 tahun di bumi Kelantan. ingat lagi 3 hari pertama aku pegi sane,menangis meraung-raung dgn mak sbb nak balik.. x nak belajar nursing punye pasal.. tp nasib baik time tu dpt nasihat drpd family dan tak lupe jg kpd mohd azizul aidil b abdul aziz yg byk bg nasihat time aku putus asa,time aku x de semangat nak study..skg da lost contact n xtau die pegi mane dah.. thanxx tuk kamu..smpai mati akan ingat jasa kamu. <-- touching la pulak..xsedo air mate meleleh.... =(

3)kumpol duet r.... aipp,pepandai jek korang teka aku nk kumpol duet sbb mau kawen yek?? haahaaa... takdelah...aku maksudkan aku nak bijak berbelanja dan menguruskan kewangan..jangan asek nak shopping jek kejenyer ! nasib baik lah nafsu berbelanja aku dah semakin berkurangan skg nie.. heheee... kalau da keje nanti ,bila dpt gaji opkos la kena bijak manage duet.. kena ade saving utk waktu kecemasan or watsoeva lg lah.. pd yg dah bkerja n makan gaji,korang mesti lg bijak,arif dan saksama sal duet-muet nie kan?? so,tolong2 lah bg nasihat kat aku nanti.. errr... yeke? ntah-ntah korang pon kaki shoping mcm aku kan?? hehe..

4)apa yang dihajati,aku nak jadikan ia kenyataan.. contohnya, kalau aku inginkan sumthing .. like gadjet or watsoeva lah then kalau aku ade duet aku nak beli je.. selagi benda tu x buat aku rugi or susahkan hidup aku di kemudian hari...then,hajat di hati nak pergi travel . kalau boleh travel kat obersea kan bestttttt.......... <-- angan-angan bini mat jenin

5)errr....cari calon menantu utk mak kotttt.. hiiiiiiiiiihiiiiiiiiiiiii <-- gelak gateyyyy

tu je plan utk tahun baru nie.. tapi sedih jgk kan bila tahun 2011 dah lepas..kire byk jgk memory sepanjang tahun lepas...

antaranya ..

1) dari blue pit tuka jadi red-pit . dats mean last year student nurse of KKNC. jadi super-senior lah kononnyer.. habiskan masa-masa yg ada dgn kawan-kawan yg kepala masuk air .mcm yg cik yu hahn kite cakap tu la... hehe.... really mishhh u oll dear.. ='(

kawan suka-duka time study .


2)dapat seorang abg ipar dgn berlansungnya wedding of my sister.. aku panggil die 'pak habib' . selalu nyakat die. kepala botak plus licin , so aku slalu kate die xdek bulu. haha.. ape punyer adik ipar la...naseb bek die n sis sporting aje..

ececehhh.. (jeles!)


3) aku dpt nephew . MUHAMMAD HARITH HAIKAL BIN MUHAMMAD BAZLAN. sekarang umo die dah nak masuk 6 bulan . 1st time dpt jmpe anak buah aku ni time umo die dah 5 bulan . sadiss betol.. tp tapelah , janji makcu kamu ni sayangkan kamu yea harithhh...da besa nti jd budak baik2..jgn nakal-nakal mcm makcu nie..hehe..  =)

comel mcm makcu x?? hahaaaa


4)finished study . ni bermakna  aku dah berjaya completekan study aku selama 3 tahun.ade diploma dah aku?? haahaa... kira semua cross n disiplin di wad dah masuk dan dah dapat experience utk buat keje-keje yg perlu seorang nurse tahu dan lakukan.contoh, praktikal kat medical n surgical ward,orthopaedic n pediatric ward,OT,klinik kesihatan,A&E dept,klinik mata,klinik kesihatan sume dah pergi .tapi pengalaman dan pengetahuan aku belum cukup lagi utk jd seorang nurse yg berkualiti..jgn lah 'berkuali' aje.. '-ti' nyer xdek pulok.. biasa lah time praktikal pon ade waktu jadi nakal..ade waktu jadi pemalas...hehe.. so, kena sentiasa topap ilmu lagi yea nadiah..hehe.. b4 finish study, kena join kursus induksi umum dan khusus n exam LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA(LJM).  result LJM pun dah tahu dan semua kawan2 intake 01/2009 pon dah lulus dgn jayanya... da ade lesen utk jadi jururawat , lega... so harap kawan2 bersabar tunggu surat posting sampai kat umah...tapi harap2 la sampai,takut tersekat / hanyut atopon lemas dalam banjir..hehe..maklumlah skg kan musim banjir..jd aku harap posmen x lalu lah kat kawasan banjir..takot pak posmen tu dgn moto skali tenggelam dlm air bah..kih kih kih

5) aku dah berjaya menjadi penganggur di umah. macam yg aku penah cakap..keje hari-hari aku hanyalah makantidomakantido ..sekali sekala kalau ade jemputan tgok wyg ker..jln2 ker.. baru la aku kua umah tengok dunia.. hehe.. tp mintak-mintak la situasi ni hanya utk sementara waktu aje.. x larat nak berjasa kepada perut ni..asek makan je kejenye kat umah ni...semua baju pon da ketat-metat + ade org pggil aku DEBOBBBB... fade up !

jadi..harap2 harap tahun 2012 ni boleh bagi aku manfaat yg lebih baik dan harap2 hidup aku akan berubah ke arah yg lebih baik jg.. amin..

tahun nie nak simpan rambut panjang balik .. =(
peace yeah ! ^_^

bubbye.. -END-
Get widget here