THANX MY FOLLOWERS =)

Friday, May 4, 2012

mula terasa BAHAGIA .

yes ! 
aku mula terasa bahagia dgn kerja aku sekarang..
bekerja di klinik opthalmologi (klinik mata)
ade 7 orang freshie (termasuk aku) yg dihantar ke sane..
 kiteorg sume under cataract services ..
satu klinik khas utk penyakit cataract akan di-launch dalam bulan ni ..
name tempat tuh cataract satelite clinic..khas utk para pesakit yg hanya ada masalah cataract..
klinik ni gabungan usaha sama KKM dgn jabatan perdana menteri n merupakan
klinik satelite pertama yg akan dibuka di malaysia khas utk pesakit cataract saje..

korang tau ke ape tuh cataract? kalau x tahu nanti aku ajar korang dalam post yg akan datang okeh...

kalau mula2 dulu , aku rasa down .. aku tak suka dgn department yg aku dapat .
sbb ape? sebab aku tak suke keje yg berkait dgn mata.
aku prefer kerja kat wad.. sbb aku suke berdepan dgn pesakit2 yg terlantar kat atas katil.
kalau time student dulu nak mengingat sal penyakit2 mata pun aku kena ulang 3 4 kali baru aku boleh ingat.. 
n time student dulu pun kalau boleh aku doa byk2 supaye tak keluar exam sal topik mata...
 time student dulu jgk , aku tak banyak terdedah dgn penyakit yg berkait dgn mata..
aku praktikal kat klinik ENT (bahagian telinga,hidung n tekak) 
jd aku tak praktikal kat klinik mata... 
jadi sah2 la aku tak berapa tahu tentang ubatan,jagaan n perawatan ttg penyakit mata melainkan aku blajar  teori kat dalam kelas n sikit sebanyak masa praktikal kat wad dolu..
time student dolu2 , aku paling terer buat eye swabbing jer( cucian mata)
tu pun sbb masuk test dalam oscee..hehe..
ubat2an?? aku ingat time exam je..lepas exam semua melayang entah ke mana.. hihi..

tp , lepas beberapa minggu kerja kat klinik n masuk OT (dewan bedah)
aku jadi selesa sikit...sebab time kerja tak la stress sgt..
cuma stress waktu pagi aje.. sbb pagi ramai pesakit datang follow up kat klinik n opkos byk kerja kena buat..
selalunya waktu pagi xboleh duduk diam..
dah petang2 baru boleh rest sikit..
envinronment pun tak begitu tertekan..
kawan2 freshie pun ok , staf2 pun semua ok , sister pun ok..MA yg incharge kami pun ok..
dorang byk bg tunjuk ajar..
 doktor2 pun semua ok..(except sorang due je kureng)
biasalah , semua MO.. n semua doktor pakar..
jd semua doktor yg ade dah **kertu**
(x boleh cuci mata~!!)
hakhak..nakai..

salah satu kerja yg aku kena buat nanti ialah asist specialist surgeon buat operation.. 
jd kena blajar balik teknik2 basik utk operation..
contoh gowning , hand washing ,aseptic technique.. n paling penting kena ingat nama2 instrument utk operation..
'bermain' dgn tools yg kecil2..buat operation kena pakai microskop.. handle suture yg sangat2 halus...
fuh , aku yang rabonn2 ayam nih kena pakai kanta pembesar agaknye nanti. hihi..
 so sekarang time utk belajar n refresh balik semua perkara..

kalau mule2 aritu aku pernah tergerak ati nak mintak tukar department dgn matron ..biau die campak aku keje kat wad..
tp skg aku rase its okey lah, kerja n belajar dulu lah kat department ni pun..
at least aku boleh timba pengalaman...
lgpun bukan sampai pencen aku nak kerja kt tempat ni..
nanti aku nak mintak tukar department n maybe aku mintak tukar hospital lain pulak.. hehe..

dalam masa 2 3 tahun jgk , boleh mintak buat advance diploma utk eye atau OT course..
tu pon lau berminat n ade peluang.insyaAllah ..buat mase skg nih aku berminat nak buat post basic OT..
tp xtau lah kalau aku tergerak ati nak buat post basic eye ke kan..sape tahu...

aku pun rase bersyukur jgk sbb aku kerja dalam situasi yg tak stress sangat...
dgr citer kawan2 aku yang lain dorang stress dgn jadual kerja , stress dgn senior2 yg suke torture free2 tanpa gaji, kena ragging.. kena incharge berpuluh2 pesakit.. tension dgn staf2 senior.. n byk lagi lah citenyer..
pergi keje stress , balik keje stress...lame2 boleh mental..
saboww jela.

so skg aku mule rase bahagia dgn kerja aku..
harap dkt klinik satelit tu semua oke..
=)


kawan2 freshie.

1 comment:

dara kampung said...

cam bez jep keje kat klinik mata :)

Get widget here