THANX MY FOLLOWERS =)

Wednesday, February 20, 2013

review novel : RAMLI AWANG MURSHID.

sejak kebelakangan ni rajin pulak aku nak tolong review-kan barang barang yang aku pernah pakai/beli dll yg same dengannye . yela , senang sikit kot kalau org lain nak bt research ttg sesuatu produk sblm membeli. orang kate alah membeli menang memakai , yedok?

sebelum ni aku ade gak bace novel novel dari novelis tanah air ni : boring , sebab jalan cerita asek same . ni aku nak senaraikan ape yg membuat otak aku jadi irritation kpd certain novel yg hader di pasaran .

1. mesti nama hero/heroin canggih manggih sampai bole spasm otot otot lidah aku ni sampai da x berfungsi deria rase . tengku tengku la , raja raja la , megat megat la.. anak tan sri puan sri datuk datin. perghhh.
2. mesti dalam kalangan anak anak org kahayeee lagi jutawenn negare . mungkin mak bapak mereka tu keje ganti zeti aziz . sbb tu kaye raye sampai bole pakai porsche dlm usia mude .
3. keje dalam bidang keparat . opps , korporat . CEO , MANAGER dll lagi jawatan tertinggi dalam syarikat . xdek pulak org nak tulis cerite hero keje cleaner ke , tukang angkat angkat beg ke.. driver ke.. mcm x wujud plak dlm dunia novel org org yg sbgini. kesian kan?
4. mesti study over the sea.. baru balek dari UK la , LA la , london la..peris la.. menyampah !
5.mesti kena kawen family yg arrange-kan. mule mule benci , pastu da kawen x tido same , pastu last last mengandung plak . bt story ala ala setia hujung nyawa ,sweet la sgt . mcm hader la kat mesia nie . oh mai , BORING.
6.pastu mesti hader org ketige yg jeles atopon frust menonggeng sbb tak dpt kawen ngn hero/heroin pastu bls dendam . bhaii !

kalau aku bace sinopsis dan ade ciri ciri yg aku list ni memang akan aku banned terus novel yg sebegini.

bukan tak menghargai karya novelis kite, tp jalan cerite yg hampir same aje aku rase , mcm membazir plak nak beli . kalau bole pinjam bawak balik mcm kat library nak la jgk aku bace .

tapi aku memang suke nobel nobel abang RAM kitew tue . walaupon jalan cerite yg agak tak masuk akai mcm cite bagaikan puteri dan cinta sang ratu (due novel ni aku da bace) siap bole keluar masuk dr kurun 15  dan abad 21. tapi jalan cerita best , sampai kite yg bace ni pon termasuk skali dalam novel tu. lagipon abg RAM ni banyak guna ayat ayat yg aku sendiri pon tak pernah dgr , tapi ada makne..kat page blkg novel mesti ade nota kaki yg menerangkan maksud ayat yg dah diguna pakai dlm novel tu. .hajat aku nak kumpul novel bagaikan puteri n sambungan sambungan die tu , sbb best sgt . dulu baca stakat pinjam novel kawan kolej je. haram la aku nak membeli . tp sejak tahun ni rajin plak nak beli novel . buang tebiat kot . tp kalo ade org nak blanje , best gak kan ? hehe.

sekarang , aku dalam proses baca AKU BERCERITA. baru baca suku drpd novel tersebut . membe aku cakap best sampai die bace due round da novel tu . tak bole jadi ni .aku ni bukan update sgt sal novel ni . novel baru launch pon aku x tau . yg lame apatah lg . 

kena cari FIKSYEN 302 lak pas nie . sbb membe aku cakap best . kena p cari la pulak.

nak kumpul ini .

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Nadiah_Rahman said...

mmg bes , jom baca skali . hehe =)

Arra Ahmad said...

dah lama tak ngadap buku..:P

Nadiah_Rahman said...

ade mase leh la ngadap... kalo xdek haram jgk nak pegang novel nie.. hehe

rAIHan said...

btul2. so tipikal. raihan suke ramlee awang murshid punya novel.

Nadiah_Rahman said...

same la, nad pon suke RAM

Nur farahiza said...

fara pun da macam dah nak tergolong bace novel nie

Nadiah_Rahman said...

same la kite..skg ni tgh gile novel...

Get widget here