THANX MY FOLLOWERS =)

Wednesday, May 11, 2011

ketumbit . . sebab intai org ke . ?? FAKTA atau AUTA ?

sape x kenal ketumbit . .? sape yg xpenah kene ketumbit  sepanjang idop die . ??
ace angkat tgn mcm usop wilcha sikit . heehee...

 ketumbit atau name saintifiknyer STYE/HORDEOLUM  nie adelah satu keadaan di mane terdptnye inflamasi (gerak bls tubuh terhadap kecederaan) pd akar bulu mate dan berdekatan dgn pinggir kelopak mate.

jd aku terfikir kejap..pe kaitannyer dgn intai org . . ?? urm... kalo kite intai org tuh boleh dpt inflamasi kat
mate eh . . ? haha.. ni la yg kite kate amalan org2 dulu spy xnk kite mengintai org.. lau intai je esok pagi tumbuh ketumbit kt mate.
hahhh . gasak kau .  !

so...sbb ape ketumbit nih boleh ade kat mate korang . ?
sbbnyer adeye infeksi bakteria satphylococcal n staphylococcus aureus.
bakteria ni mgkin korg akan dapat sbb x basuh tgn betul2 n den pegang2 mate korg tuh.
pastu dok gosok2 gentel2 mate korg tuh dgn tgn yg kotor....
jd kat sini aku nak mention korg sume yg kite kene la jage kebersihan diri
tuk elak ketumbit ni dan tuk elak pykit2 len jgk..

antare simptom2 yg korg blh dpt if ketumbit ni dah 'melekat' kat mate korg ialah :

*sakit kat kelopak mate dan merah
*ade satu kwsn kecil n timbul n sakit bile disentuh
*mate berair jek
*rase mcm ade bende kat lam mate
*penglihatan terganggu if ketumbit korg tu beso sangat . !

bg yg dah penah kene ketumbit , korg rase cane time kene tu . ?
mesti rase sakit kan . ? n berat je kat mate tu...
tp yg penting,mesti korg rase malu bile na kua jalan2...
ade yg smpai x kua bilik sbb xnk bg org tgok mate yg huduh tuh . (mcm aku dulu la.hihi)
nak dkt seminggu jgk aku terperap lam bilik.

pe yg korg blh bt if korg dpt pykit ketumbit ni . ?

1st skali g la dptkn rawatan kat klinik2 yg dkt2 ngan umah tu je. ne taw lau dpt komplikasi len ke.. leh kesan awal. jgn la diendahkan aje perkare ni wlpn npk kecik jek.

2nd,korg ley bt demahan panas kat mate yg ade ketumbit tuh.
contohnyer :: amek jek telor yg bru rebus.then balut2 dgn tuala ke , tisu ke.. pastu tuam aje kat mate tu.
tujuan kite tuam tu adalah utk glk edaran darah bg kurangkan bengkak kat mate tu. ne taw pastu mujarab ke,ketumbit korg tu jadi kecik la. .

3rd,korg leh bt scrub kt mate tu lau korg rase ketumbit tu ade potensi terjadi balik.

4th,kalo da serabut sgt ngan ketumbit tu,cabut jek bulu mate korg tu. jgn risau la,nti tumbuh balik la bulu mate tu.. bak kate pepatah .. patah tumbuh hilang berganti. . ehehe <-- betul ke x pepatah aku  tuh.

5th,bg yg da g klinik n da dapat ubat titis mate contohnyer antibiotik .korg kene la titis ubt mate tu ikot arahan yg dah diberikan.jgn malas2 aww.. lau x sampai bila la ketumbit tu nak melekat kat mate korg. uhuhu..

konklusinyer..mcm mane kite nak elak ketumbit ni . ??
umm,,senang ajooo...
amalkan kebersihan diri .contohnyer basuh tgn sblm n selepas pegang mate. rasionalnyer : tok elak jangkitan tu la...
then, lau da dpt ketumbit ni, elak dari MEMICIT ketumbit tu. aku faham,korg sti geram kan nak picit bende tu..da la bulat.comel pulak tu,.ase nak picit2 jek . huh.. jgn . . ! nti blh sbbkan pembiakan bakteria ke tisu2 mate lak. len pulok jdnyer .


panjang pulak bercerite . jd skg kite tgok lak pic2 stye ni utk cuci2 mate . jgn bangun esok pagi korg dpt ketumbit sudah . ne taw dpt jangkitan melalui penglihatan pulak kan. AHAHAH..

taraaaa....ni kecik je...

 ni yg beso..sodap ehh lau kono.

yg ni kt lam mate..
umm...jd pe yg korg fikir . ?
ade kaitan x dgn 'gejala' mengintai org . ??
FAKTA or AUTA . ??

2 comments:

Anonymous said...

a good info....well done.....:)

MiZz Diyaa said...

thanx . ! :)

Get widget here