THANX MY FOLLOWERS =)

Monday, June 25, 2012

cara-cara apply study/pekerjaan sektor kerajaan.

oke , malam ni terdetik hati nak buat tutorial mcm mane nak apply kerja dalam sektor kerajaan . eh , bkn kerja je tau , study under government jugak pun boleh . kalau ada di antara kamu kat luar sana yg still xtercengang-cengang or x pernah tahu yang government ada menawarkan kursus diploma secara free of charge (tak perlu bayar apa-apa , dan yg paling best ada elaun tiap-tiap bulan !!)


hah , tutorial aku ni bagus la utk adik-adik yg baru lepas SPM  n x tau nak korek duit macam mane nak study.. jgn susahkan mak bapak , apply je under SPA8, kalau ade rezeki , dapatlah belajar secara free ! 

macam aku la , study goyang kaki , xpayah pening-pening fikir sal duit nak bayar yuran semester..  skg da keje , xpayah pening-pening nak struggle cari duit lebih utk bayar PTPTN  n yg sama waktu dgnnyer..

contoh mcm aku ..aku apply kos jururawat terlatih U29..  apply , dapat tawaran pergi temuduga, tunggu result temuduga , kalau berjaya die hantar surat utk pergi lapor diri di tempat yg telah dimaklumkn.. xpyh susah sedia yuran , semua ditanggung..  bulan2 dapat elaun RM621.++ .. setiap semester ade praktikal .. jd korang xkan kekok utk berkerja sbb dah di-train time study.. xpyh pk nak byr 60k++ utk kos ni..kalau private kan mAHAL.. nasib baik , keje dapat..nasib x baik, keje xdpt..tp bulan2 kena byr PTPTN. mane nk cari ongkosnyeee?? hehe..

da abes study 3 tahun agak2 goyang kaki 2-3 bulan dpt pulak surat pergi lapor diri berkerja..xpayah pergi interview ! hehe.. kalau korang x minat nak jadi jururawat , pergi lah apply utk juru x-ray ke.. juru pulih anggota ke.. jururawat masyarakat ke.. pembantu farmasi , penolong pegawai perubatan.. penolong pegawai persekitaran .. sume tawar diploma /sijil..

ehh , tapi sekarang ni ramai tau orang lelaki jadi jururawat . hihi. jangan kau x tau....

tapi , bile dah dapat kesenangan yg macam tu utk belajar , kena struggle utk dpt pointer yg bagus la pulak kan.. jgn leka dgn wang ringgit time study .. (aku pun kdg2 terleka..nakal per time jd student dulu) hihi..

oke , ape ?? x sabar nak tau macam mane nak apply ????

1st thing , kena ade result SPM .  hari ni dapat result , hari ni apply by online . x payah susah-susah pergi pejabat pos ke haper nak isi-isi borang .

pergi kat link ni ..PERMOHONAN SEKTOR KERAJAAN .
tekan situ .

korang akan dapat mcm nie..


korang baca dulu tau syarat2 utk meng-apply.. hehe


pastu klik ni..(yg ada di sudut atas sebelah kiri )

pastu dah klik akan keluar mcm nie..

 then klik


xsilap aku server 1 n 2 tu same je,.errr, ntah la..ace cube try test klik je..aku pun da lupe yg mane satu..

lepas korang klik.keluar mcm nie..


korang 1st time masuk kan?? oke , daftar dulu mcm yg disuruh tu.. jgn degil degil.. hihi.. kalau rajin , klik kat soalan lazim (FAQ)  tu.. kat situ ade die tulis panjang lebar.. hehe..

pastu isi la ikut yg die nak..ok??

kalau korang pergi CC  utk apply , jgn lupa bawak salinan result SPM , PMR ..
4 tahun yg lepas aku isi ,dah x ingat dah ape lg yg kena isi kat dalam tu..rasa yg result kokurikulum n kurikulum pun kena kot.. hehe..

xpelah , ape-ape pun aku harap korang berjaya lah.. xkisah la korang umur berapa .. boleh je apply k.. kalau xnak yg tawar study tu apply la yg xde study..kalau dah ade dip/deg/ijazah/PHD..korang guna la certificate yg korang ade tu..gaji based on that things ok..hehe..

memang lah org kata kerja kerajaan ni gaji hanya cukup makan , tp Alhamdulillah walaupun cukup makan , at least ade keje tetap n boleh tolong mak ayah serba sedikit..  =)

k la, sape2 yg berminat tu selamat meng-apply yea kawan-kawan . =)



2 comments:

muhammad asyraf said...

Hai..post yang berguna untuk adik-adik yang lain.. :)

nadeeya diyaa said...

tenkiu ... hehe..utk abg2 n kakak2 pon boleh =)

Get widget here